Платформи ідей 3 «П»

КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» організував спільно з фізичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка захід для вчителів фізики та астрономії закладів загальної середньої освіти «Платформи ідей 3 «П». У заході взяли участь близько 100 освітян Львівської області.

Зоряна Максимович, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, учителька фізики ліцею №38 Львівської міської ради, модераторка заходу зазначила, що Платформи ідей 3 «П» є освітнім простором, де вчителі фізики можуть не тільки обмінюватися власним досвідом, а й вдосконалювати навики роботи з таким технологіями як: інтерактивна технологія, технологія проблемного навчання, проєктна технологія, цифрові технології для STEM-навчання, формувати навички роботи з онлайн-ресурсами та активно використовувати принцип BYOD (використання смартфонів, ноутбуків, планшетів і т.д.).

У рамках заходу було зроблено анонс модельної навчальної програми «Фізика. 7-9 класи», розробленої авторським колективом (Максимович З. Ю., Білик М. М., Варениця Л. В., Коваль Г. С., Микитеєк О. М., Ординович М. Б., Созанський А. В., Шевців В. Ф.), що визначає орієнтовну послідовність досягнення очікуваних результатів навчання учнів, зміст навчального предмета та види навчальної діяльності учнів, які допоможуть не тільки змінити підхід до викладання фізики, а й зацікавити та заохотити учнів до її вивчення.

Освітяни взяли участь у 4-х різних майстер-класах:

  • «STEMимо разом» – команди учнів 8-х класів, переможців конкурсу «Запроси фізику до себе …» у межах проєкту «STEM / STEAM навчання на уроках фізики», презентували STEM-проєкти «Екобулька для дітей», «Акваланг у домашніх умовах», «Гідравлічний прес», «Фонтан Герона», а також продемонстрували створені моделі з підручних матерів для наочної демонстрації фізичного явища або фізичних законів на уроках фізики у 7 класі та вирішення певних життєвих ситуацій.
  • «Подорож у просторі і часі» (Зоряна Максимович, учителька фізики ліцею №38 ЛМР; Галина Коваль, учителька фізики Львівської гімназії «Престиж», консультант ЦПРПП м. Львова).
  • Квест «Світ фізики» (Олег Бовгира, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики твердого тіла Львівського національного університету імені Івана Франка; Андрій Созанський, учитель фізики СЗШ І-ІІІ ст. №91 м. Львова; Василь Шевців, учитель фізики Ясенівської ЗОШ І-ІІІ ст. Золочівського району; Степан Гавінський, учитель фізики Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут).
  • «Експериментуємо вдома» (Оксана Брящей, учителька фізики ЗЗСО І-ІІІ ст. №3 Кам’янка-Бузької міської ради; Ірина Галько, учителька фізики Добротвірського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. Червоноградського району).

Під час майстер-класів учасники розв’язували проблемні ситуації через інструменти Quiz та Classtime, моделювали фізичні процеси за допомогою PhET симуляції та перевіряли правильність результату, проводили цікаві експериментиякі навчили їх раціонально ділитися енергією, вимірювати без лінійки діаметр м’яча, «зсувати» гору без великих зусиль, створювали моделі приладів для виконання лабораторних робіт у 7 класі в домашніх умовах з підручного матеріалу, застосовували прийоми самооцінювання та підсумкового оцінювання.

Ярослав Чорнодольський, в. о. декана фізичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, доцент кафедри загальної фізики, кандидат фізико-математичних наук, виступив з темою «Лабораторії майбутнього», окреслив тенденції розвитку фізичної науки, ознайомив з освітніми програмами, які відкриті на факультеті, наголосив на співпраці факультету з ІТ-кластером та міжнародній співпраці з освітніми науковими європейськими закладами. Він ознайомив з Лабораторією Лінкольна MIT. Інноваційні науково-дослідні роботи Лабораторії охоплюють 12 напрямків досліджень, які зосереджені на розробці та створенні прототипів нових технологій і можливостей для національної безпеки.

Після завершення роботи усі учасники залишили свої враження від Платформ ідей в анкеті відгуків, зісканувавши QR-код на особистому бейджику.

За результатами навчання за програмою Платформ ідей 3 «П» учасники отримають сертифікати (15 годин або 0,5 кредиту ЄКТС очно-дистанційного навчання), які зараховуються як години підвищення кваліфікації.

Партнери