Україна – це ми! Мешканці села Чишки в боротьбі за вільну Україну

Знайомтеся із роботою переможниці обласного етапу XXІІ Всеукраїнського  конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» на тему «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» у номінації «Історія України і державотворення» Крохмаль Надії, учениці 10 класу Чишківського ліцею Давидівської сільської ради. Керівник Проць Ольга Юліянівна, вчителька історії Чишківського ліцею.

Вступ

«Наш дух не вбити, волю не зламати,
за нами – діти й Україна – мати

і з нами воля й правда вікова!»

Надія Гуменюк

Ми стоїмо потужні і затяті,
Пильнуєм світло в крижаній пітьмі…
Тарас Петриненко

Слова нашого геніального сучасника – щонайкраща характеристика моїх земляків. Українці, як мені довелося якось почути, нагадують бджіл. Такі ж спокійні, працьовиті, зовні незворушні, навіть дещо байдужі до того, що відбувається довкола. Та коли нависає загроза над їх вуликом, ці трудяги перетворюються у безстрашних воїнів. Їм байдуже наскільки небезпечний ворог. Вони захищають своє і своїх!          

Народ, нація. Ці терміни зустрічаємо у різних публікаціях,  літературних творах і навіть в буденних розмовах. У Вікіпедії теж подано кілька пояснень. Найпростіше – велика спільнота людей, котрі проживають на певній території, в одній державі. Але мені видається, що це занадто спрощене уявлення про народ. Таку спільність можна назвати населенням. Адже народи – формуються на певному етапі історичного розвитку, коли люди починають усвідомлювати себе не просто біологічними істотами з певними потребами. Їх об’єднує не лише регіон проживання, а мова, традиції, звичаї. Вони знають свою історію, проблеми і на основі всього цього формують національну ідею: «Ми один народ, рівний, нічим не гірший від інших, маємо такі ж права! Працюємо і боремося задля досягнення своєї мети». Вчені схиляються до думки, що українська нація почала формуватися в другій половині 19 століття. Але незаперечним є той факт, що ще у 17 столітті під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького українці заявили про своє право на державність. І не просто заявили, а зі всіх сил боролися за це.

Ознайомитись з текстом повністю можна тут.

Партнери