Вебінар для педагогів, які реалізовують громадянську та історичну освіту у 5-7 класах НУШ

Magnifying glass focusing on HISTORY word. Business concept

20 вересня 2024 року відбувся вебінар для педагогів, які реалізовують громадянську та історичну освіту у 5-7 класах НУШ. Ірина Костюк, викладачка кафедри суспільствознавчої освіти КЗ ЛОР ЛОІППО, регіональна координаторка  впровадження НУШ громадянської та історичної освітньої галузі, провела розмову про те, як реалізувати усі компоненти Державного стандарту базової середньої освіти у галузі історичної та громадянської освіти у 5-7 класах в умовах типової освітньої програми 2024 року.

Увага на вебінарі була зосереджена навколо питань:

  • Що робити вчителю з плануванням навчального процесу в умовах Типової освітньої програми?
  • Як забезпечити досягнення освітніх результатів Державного стандарту базової середньої освіти у циклі базового вивчення предметів в умовах скорочення навчального часу?
  • Як створити баланс викладання предметів освітньої галузі ГІО?

Ірина Костюк зазначила, що групи очікуваних результатів в галузі історичної та громадянської освіти є спільними для усієї галузі незалежно від того, чи обрана програма інтегрованого курсу чи викладання окремих предметів, нагадала про особливості організації змісту освітньої галузі у новому стандарті навколо змістових ліній, опис яких дозволяє реалізовувати принципи і підходи НУШ на будь-якому предметі та на будь-якому циклі середньої освіти: адаптаційному та циклу базового вивчення предметів. Вона звернула увагу на звіт про стан реалізації НУШ у 2022-2024 рр. та виклики, що виникли у зв’язку з освітніми втратами. Викладачка запропонувала зразки календарно-тематичного планування, які вчитель може створити самостійно з врахуванням індексів освітніх результатів ДСБО, а також звернула увагу на критерії відбору змісту при мінімальній кількості годин, які запропоновані новою Типовою освітньою програмою.

Наприкінці Ірина Костюк відповіла на запитання учасників та учасниць вебінару.

Партнери