Вебінар про електронний планетарій «Stellarium»

6 квітня 2023 року відбувся вебінар для вчителів фізики та астрономії «Як працювати з електронним планетарієм «Stellarium», який організувала Олена Цогла, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти, кандидатка економічних наук.

Для знайомства з зоряним небом (нехай і віртуальним) незамінний у використанні є електронний планетарій «Stellarium». У 2001 році його розробила міжнародна група ентузіастів, яку координує французький аматор астрономії і програміст Фабіан Шеро. Програму задумано і створено з відкритим вихідним кодом, а це означає, що її можна вдосконалювати всім охочим, а головне — користуватись нею у вільному доступі безкоштовно. Але мабуть, саме в цьому і полягає його основна привабливість — давати людям безкоштовну інформацію та допомагати вивчати світобудову. І навіть ті, хто не цікавиться астрономією, можуть ознайомитися  із сервісом хоча б заради того, щоб помилуватися зоряним небом і відшукати над горизонтом Венеру або Марс.

На вебінарі розглянули завдання ІХ Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії, яка відбулася 24-28 березня 2019 р. у м. Житомир.

Ігор Теличин, спікер вебінару,  заслужений вчитель України, вчитель фізики та астрономії Львівського фізико-математичного ліцею, ознайомив учасників з віртуальним астропомічником і планетарієм, які можна розташувати у власному телефоні, розповів про основні властивості та можливості, які надає дана програма, приділив увагу рекомендаціям, які допоможуть розвивати в учнів зацікавленість та мотивацію вчитися на уроках фізики та астрономії. Повідомив, що користувачі, завдяки даній програмі, мають змогу бачити небо в режимі 3D так, ніби реально спостерігають за ним із Землі. Небесні тіла можна наближувати і віддаляти, створюючи ефект користування потужним телескопом.

Партнери