Курс підвищення кваліфікації для вчителів фізики

У травні 2023 року вдруге був проведений курс підвищення кваліфікації для понад 230 вчителів з усіх областей України.

Найкращі вчителі України стали спікерами з метою для обміну досвідом і новітніми практиками у викладанні фізики. Вперше цей курс було проведено у 2021 році з ініціативи конкурсу «Левеня» за сприяння департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації  та КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти».

«Педагогів треба мотивувати, адже вони найбільш ініціативні та активні. Оскільки вони і так підвищують свою кваліфікацію, готуючи учнів до участі у конкурсі, ми вирішили поєднати ці речі», – розповів Павло Хобзей, директор КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидат фізико-математичних наук.

У цьому курсі, на лекціях та практичних заняттях, вчителі отримали чимало корисної інформації, яку зможуть використовувати під час занять у школі. Цікаві експерименти, змістовні задачі та їх розв’язки, методичні рекомендації зацікавили усіх слухачів! До цього спецкурсу мають змогу доєднатися усі бажаючі вчителі, які зареєстрували дітей у конкурсі і відповідно мають прохідний бал згідно результатів конкурсу. При реєстрації у конкурсі вчителям і учням надавалася цілодобова менторська і консультаційна допомога.

Безсумнівно проведення цього спецкурсу об’єднує вчителів фізики з різних куточків України в одну команду освітян, які розуміють у якому напрямку розвиватимуться освітні світові тенденції. Основні цінності конкурсу – це забезпечення якісної освіти для вчителів і учнів, незалежно від місця проживання надати доступ усім дітям з маленького села чи великого мегаполісу до унікальних навчальних матеріалів, це – і шанс позмагатися за перші місця, а вчителям – стати єдиною командою і пройти унікальне і цікаве навчання.

Микола Петрунів, зазначив, що «Освіта вчителів – це наш шлях у майбутнє, адже це майбутнє творять саме вони у щоденній наполегливій праці з учнями. Наша мета – вдосконалити і розширити програму курсу, для цього запускаємо новий проєкт для обговорення реальної картини проблем в освіті, спільно генерувати різноманітні ідеї їхнього вирішення, створення протитипів ефективних прийомів для покращення викладання. Україна має шанс стати високотехнологічною державою з потужним науковим потенціалом, про що свідчать перемоги усіх учасників команд на міжнародних олімпіадах з математики та фізики. Навіть під час війни ми усвідомлюємо важливість розвитку фізики – як фундаментальної природничої науки, тому Всеукраїнський конкурс надав можливість безкоштовної участі усім дітям з будь-якого куточка України і з-за кордону. Ми чітко розуміємо, що війну виграють держави, які озброєні новітніми сучасними технологіями, де природнича освіта відіграє пріоритетну роль, і, безумовно, це основна складова розбудови країни у повоєнний період. Безперечно нашу Перемогу творять вчителі щоденно у своїй непомітній невтомній праці – тому конкурс створювався насамперед для них, для професійного зростання вчителів. Працюємо однією командою і наближаємо спільну перемогу!».

Висловлюємо велику вдячність усім запрошеним спікерам, це вчителі Всеукраїнського масштабу, конференції з якими принесли багато цінного досвіду і задоволення від неймовірно теплого, живого продуктивного спілкування:

  • Фаїна Яківна Божинова – учителька фізики Харківської гімназії № 46 ім. М. В. Ломоносова, спеціалістка вищої кваліфікаційної категорії, учителька-методистка, відмінник народної освіти України, нагороджена медалями ім. Сухомлинського та ім. Макаренка, авторка підручників з фізики для 7-11 класів ЗНЗ.
  • Пауль Францович Пшенічка – викладач фізики й астрономії Чернівецького міського ліцею №1, всесвітньовідомий вчитель фізики й астрономії, який вже 51 рік  натхненно навчає дітей і створює прогресивне майбутнє не тільки для України, але й для світу. Пауля Пшенічку визнано найкращим вчителем в Україні у рамках конкурсу «Global Teacher Prize Ukraine». У 2004 р. визнаний найкращим учителем фізики світу, за версією Intel, навчав викладачів Цюрихського університету, Заслужений учитель України, почесний член Лондонського інституту фізики.
  • Микола Іванович Петрунів – вчитель фізики Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському університеті імені Івана Франка, керівник Всеукраїнського фізичного конкурсу «Левеня», Заслужений вчитель України, нагороджений орденом Ярослава Мудрого, переможець конкурсу «Успішний педагог» 2016 року.
  • Андрій Романович Бурий – кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист. Автор майже 200 наукових та науково-методичних праць з історії філософії, методики викладання фізики, математики, астрономії, вчитель фізики ліцею №2 Дрогобицької міської ради Львівської області.
  • Олександр Володимирович Гальчинський – кандидат фізико-математичних наук, учитель вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському університеті імені Івана Франка.

Навчання тривало  понад два тижні, становивши 30-годинний курс лекційних і практичних занять, охоплюючи наступну проблематику:

1.       Методика розв’язування різнорівневих завдань конкурсу Левеня.

2.       Прості досліди з гідро та аеродинаміки. Світло та колір в атмосфері. Періодичні структури в природі.

3.       Розбір задач ЗНО та обласного етапу Всеукраїнських олімпіад з фізики.

4.       Приклади розв’язування задач з астрономії та астрофізики.

5.       Методи проведення фізичного експерименту та обробка отриманих результатів

Більше інформації на сторінці конкурсу: https://www.levenia.com.ua/

Враженнями від навчання поділились вчителі фізики з різних областей. Більше інформації у фото відгуків і на сторінці конкурсу у Facebook за покликанням: http://surl.li/kfhtx.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери