Фестиваль педагогічних ідей фахівців дошкільної освіти

У Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся Фестиваль педагогічних ідей фахівців дошкільної освіти «Дошкілля – перший крок до НУШ», який організували доцентка кафедри педагогіки, кандидатка педагогічних наук Олександра Білан та завідувачка кафедри педагогіки, кандидатка історичних наук Валентина Матяшук.

Провідною ідеєю були слова славетного українського педагога Василя Сухомлинського «Від того, як буде почуватися дитина, коли підніметься на першу щаблину драбини пізнання, що вона буде переживати, залежить її подальший шлях до знань».

Вітальним словом відкрив роботу Фестивалю директор КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидат фізико-математичних наук Павло Хобзей.

Метою заходу була підтримка та популяризація творчих педагогічних ідей та цінних методичних знахідок з проблеми наступності між закладом дошкільної освіти та початковою ланкою НУШ, активізація професійного зростання педагогічних працівників закладів дошкільної освіти, сприяння професійній самореалізації освітян та розвиток їхньої інноваційної культури.

Першим етапом була панельна дискусія «Наступність між закладом дошкільної освіти та початковою школою в рамках розбудови НУШ», модератором якої був Павло Хобзей. У ній взяли участь: Оксана Росипська, директорка ПШ «Малюк» з дошкільним відділенням Львівської міської ради, Галина Алексюк, директорка Городоцького ЗДО №5, Вікторія Крамчанінова, директорка Червоноградського ЗДО №2, та Ярина Сухецька, директорка Золочівської ЗЗОСШ I-III cтупеня «Школа радості». Освітяни поділились власним досвідом та досягли єдиного конструктиву у питаннях забезпечення неперервності здобуття дитиною освіти. Учасники наголосили на важливості створення єдиного освітнього процесу, що логічно продовжується від закладу дошкільної освіти до школи, та розповіли, як це працює практично та результативно.

Актуальним був виступ Наталії Іус, директорки Городоцького ЗДО №4, під назвою «Можливості та реалії сьогодення щодо наступності в роботі між закладами дошкілля і початкової освіти». Ключові питання, які розкрила педагогиня, стосувались готовності дітей до школи у розумінні батьків, педагогів, вчителів, а також партнерської взаємодії між педагогами ЗДО та вчителями початкових класів.

Інтерактивний етап «Освітнє середовище як чинник розвитку дошкільника» провели працівники ЗДО №44 м. Львова. Валентина Гаврилова, музичний керівник ЗДО №44 м. Львова, продемонструвала проведення ранкового кола з використанням цікавих руханок. Галина Тишик, вихователька ЗДО №44 м. Львова, розповіла про «Використання Lego-технології, як освітнього інструменту в розвитку дитини дошкільного віку» та наочно поділилась власним досвідом роботи з дітьми.

Діана Протиняк, вихователька Мостиського ЗДО «Віночок», розкрила тему «Інноваційні підходи дослідницько-пошукової роботи з дітьми дошкільного віку». Вона наголосила на наданні дітям можливості самостійно відкривати для себе таємниці навколишнього світу, які допомагають досягти цілісного розвитку особистості.

Вдало зуміли продемонструвати навики роботи з дошкільниками педагоги Перемишлянського ЗДО. Ніна Садовська, вихователька-методистка, та Галина Семків, вихователька, провели майстер-класи з використанням інтерактивних технологій логіко-математичного та мовленнєвого розвитку дошкільників.

Із завершальною доповіддю «Педагогіка партнерства закладу дошкільної освіти і батьків» виступила Вікторія Сало, вихователька Жовківського ЗДО №1. Вона зауважила, що мета співробітництва педагогів закладу дошкільної освіти з батьками полягає не лише у збагаченні знань про способи і методи сімейного виховання, а й у досягненні єдності виховного впливу сім’ї й закладу дошкільної освіти на дитину. Щиро дякуємо усім та кожному учаснику Фестивалю педагогічних ідей фахівців дошкільної освіти «Дошкілля – перший крок до НУШ» за участь, цікаві доповіді та долучення до плідної співпраці.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери