Ювілейні науково-педагогічні студії «Спадщина Мирослава Стельмаховича – енциклопедія навчання й виховання»

2 жовтня 2024 року в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулися Ювілейні науково-педагогічні студії, приурочені 90-річчю з дня народження видатного педагога Мирослава Стельмаховича. Західоб’єднав освітян із дослідження наукової спадщини, популяризації й упровадження в сучасний освітній процес ідей Мирослава Стельмаховича.

Учасниками заходу були науково-педагогічні працівники Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Інституту Івана Франка НАН України, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та його філії – Коломийського навчально-наукового інституту, учителі закладів загальної середньої освіти Івано-Франківщини.

Учасники заходу ділилися спогадами про дослідника народної педагогіки Мирослава Стельмаховича. Зокрема Оксана Стельмахович-Нахлік, донька видатного педагога, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту Івана Франка, розповіла про те, яким був Мирослав Стельмахович, над чим працював, про що мріяв. Загалом у виступах ішлося про національне, громадянське виховання української молоді в науковій спадщині Мирослава Стельмаховича, дитиноцентризм як основу наукових поглядів видатного педагога тощо.

Галина Сохань, кандидатка філологічних наук, завідувачка кафедри суспільствознавчої освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», поділилася методичними ідеями, як вивчати прислів’я як сентенції народної педагогіки в закладах освіти, зокрема запропонувала цілу низку активностей: прислів’я у малюнку, мотиваційна листівка з етнопедагогіки, робота з текстами художніх творів й інші.

Учителі Івано-Франківщини поділилися успішними практиками реалізації педагогічних ідей Мирослава Стельмаховича у закладах загальної середньої освіти.

Оргкомітет заходу створив доброзичливу і гостинну атмосферу для учасників студії, які радо ділилися творчими ідеями, методичними напрацюваннями і науковими доробками про Мирослава Стельмаховича та його науково-педагогічну спадщину.

Партнери