Воркшоп для фахівців психологічної служби «Толерантність врятує світ»

16 листопада 2023 року у Міжнародний день толерантності відбувся воркшоп «Толерантність врятує світ», спрямований на навчання та напрацювання нових навичок, отримання практичного досвіду, обмін думками щодо проведення просвітницької роботи працівниками психологічної служби закладів освіти.

Організатор зустрічі – Олена Стадник, завідувачка кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби» КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти». Вона закцентувала увагу  на важливості формування у всіх учасників освітнього процесу таких важливих якостей сучасної особистості як асертивність та терпимість.

6 листопада 1995 року державами-членами ЮНЕСКО прийнято Декларацію принципів толерантності, в який визначено що толерантність – це цінність і соціальна норма громадянського суспільства, що виявляється у праві всіх громадян бути різними; забезпеченні стійкої гармонії між різними конфесіями, політичними, етнічними та іншими соціальними групами; повазі до різноманітності різних світових культур, цивілізацій і народів; готовності до розуміння і співпраці з людьми, які відрізняються зовнішністю, мовою, переконаннями, звичаями і віруваннями.

Спікери події: практичні психологи та соціальні педагоги Червоноградської та Львівської територіальних громад.

Юлія Булик, практичний психолог ЗДО ясел-садка №12 Червоноградської міської ради, розповіла присутнім про важливість надання дошкільнятам знань про те, що люди можуть бути різної статі, різної зовнішності, різного характеру, проте потрібно поважати один одного, розрізняти погані і хороші вчинки, виховувати почуття терпимості один до одного, повагу, розуміння.

Ольга Коліда, практичний психолог Гімназії №2 Червоноградської міської ради, презентувала інформаційний продукт «Толерантність – це сучасно» та поділилася досвідом проведення заходів «Час усмішки», «Квітка толерантності», «Поділись теплом», «Горнятко чаю», бліц-опитування «Чи живе в моїй школі толерантність?», які спрямовані на розуміння толерантності як одного з найнеобхідніших принципів людського буття, терпимого ставлення до учнів, що вимушені були покинути свої домівки та мають особливі освітні потреби.

Ольга Беркита, Ірина Пасієвич, фахівці психологічної служби Гімназії імені Луговських, представили інтерактивні форми та методи роботи з педагогами, батьками та здобувачами освіти: мобільний застосунок «MENTAL TREK», онлайн гра «Крок. Твоя демо версія складних рішень», гіда з толерантної комунікації та коректної взаємодії «Довідник безбар’єрності».

Дякуємо Жанні Кобзар, психологу Центру професійного розвитку педагогічних працівників Червоноградської міської ради, за співпрацю та професійний супровід фахівців Червоноградської територіальної громади.

Олена Надулична, практичний психолог Львівської державної комунальної середньої загальноосвітньої школи №3,  поділилася досвідом як працювати  з стереотипами та установками,  розповіла про вправи «Крок вперед», «Біла ворона»,  «Товариський суд», які сприяють розвитку асертивності та толерантності.

Спікери наголосили, що толерантність врятує світ, якщо поважати інших людей та сприймати їх такими, якими вони є, бути терпимим до думок, віросповідань, поведінки інших, цінувати людську гідність.

Бути толерантним не тільки сучасно, але і корисно для збереження психологічного благополуччя.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери