Онлайн-зустріч з вчителями предметів морального спрямування

22 серпня 2023 р. відбулася онлайн-зустріч з вчителями, які викладають предмети морального спрямування, на тему «Методичні рекомендації щодо викладання предметів морального спрямування в закладах загальної середньої освіти». В обговоренні актуальних питань змісту і методики викладання предметів морального спрямування загалом і християнської етики зокрема взяли участь понад дев’яносто вчителів.

Галина Сохань, завідувачка кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка філологічних наук, окреслила правові підстави вивчення християнської етики в школі як курсу за вибором (а це письмова згода батьків, добровільність у виборі курсу), ще наголосила на академічній свободі педагога у виборі навчальних програм. Також Сохань Галина звернула увагу вчителів на те, що при укладанні календарно-тематичного планування (коли ідеться про тематику державних і релігійних свят), варто враховувати зміни у датах свят (а це поправки до статті 73 Кодексу законів про працю України і перехід на новий календар).

Галина Мрачковська, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова, розповіла про інтегрований підхід до вивчення етичних категорій на прикладі художніх творів, а також запропонувала вчителям обговорити етичні теми для написання есе.

Світлана Сміх, старша викладачка кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, презентувала методичні напрацювання вчителів Івано-Франківщини (а це посібник, блоги), а також окреслила напрямки подальшої співпраці.

Олена Рогова, професорка Дніпровської академії неперервної освіти, кандидатка філософських наук, розповіла про методичні підходи до вивчення християнської етики як курсу за вибором. Також вона поділилася педагогічним досвідом, як можна формувати в учнів толерантність, розвивати в школярів творчі здібності, і яка роль у цьому виховання.

Зустріч пройшла у доброзичливій атмосфері. Освітяни окреслили нові шляхи співпраці, запропонували нові теми для обговорення.

До речі, напередодні (21 серпня 2023 р.) схожа онлайн-зустріч відбулася і з вчителями Новояворівської територіальної громади, де обговорили актуальні питання змісту і методики викладання предметів морального спрямування загалом і християнської етики зокрема. Сподіваємося, будуть нові зустрічі. Адже такі заходи є важливою платформою для обговорення, висловлення різних точок зору і напрацювання методичного матеріалу.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери