Плекаймо характер української дитини!

Марія Деленко, методистка кабінету координаційно-методичної діяльності КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» розповіла про успіхи у виховному процесі.

У житті ніколи не будьте без мети, але не обмежуйте себе метою – вмійте глядіти ще дальше поза неї. Мета для вас це та сила, що унапрямлюватиме ваші зусилля. Нехай кожне осягнення мети буде для вас побуженням для дальших тяжчих і ще вищих цілей.

Плекайте силу й самі будьте силою своєї нації, силою її краси. Будьте силою, що рішатиме все про перемогу волі нашої нації.

                                                                               Зенон Коссак

Як виховати людину-стратега і творця свого життя? Ці та інші животрепетні питання ‒ предмет роздумів педагогів, здобувачів освіти, громадськості.

«Плекання характеру: успішні кейси та ефективні інструменти» ‒ це тема семінару, який було проведено на базі Старосамбірського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 імені Героя України Богдана Сольчаника відділом освіти Старосамбірської територіальної громадиспільно із Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

У заході взяли участь директори, практичні психологи, педагоги-організатори, заступники директорів з виховної роботи закладів освіти Старосамбірської територіальної громади, спеціалісти відділу освіти, а також педагоги Добромильської територіальної громади в режимі онлайн.

Учасників привітала начальниця відділу освіти Ольга Коваль, яка відзначила актуальність та важливість обговорюваної тематики на сучасному етапі створення нового  освітнього середовища.

Любов Олійник, заступниця директора з виховної роботи Старосамбірського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1,   презентувала тему «Українські виховні ідеали і традиції родинного, лицарського та козацького виховання у плеканні характеру». Презентація супроводжувалася виступом пластунів закладу, елементами посвяти  у козачата групи учнів 2-3 класів закладу, відеосюжетами елементів змагань рою «Сокіл» на І (ТГ) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та інтерв’ю пластуна Михайла Николина, який нині у лавах ЗСУ на Сході України.

Про «Кейс-технології як сучасний бренд в освіті. Кейс-технології у виховному процесі» говорили Людмила Цапович, учителька початкових класів, та Ірина Коньовська, класний керівник Старосамбірського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1.

Цікавою, змістовною та оригінальною була презентація теми «Коучингові технології в системі виховання» учительки української мови та літератури Торгановицької гімназії Олени Проць. Доповідачка показала, які коучингові технології у виховному процесі вона використовує, надала певні поради та рекомендації як їх використати у своєму закладі.

Презентації на тему «Самовиховання характеру ‒ шлях до успіху» передували дослідження психологів опорного закладу та Торгановицької гімназії. Із учасниками семінару Ольга Синянська, учителька психології та зарубіжної літератури Старосамбірського ОЗЗСО І-ІІІ ст.№1, провела низку цікавих вправ, які можна використовувати, працюючи над формуванням емоційного інтелекту дитини.

Досвідом плекання характеру засобами літератури поділилася вчителька-словесниця та класний керівник Старосамбірського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1 Оксана Вовчко. Педагог презентувала літературну студію закладу «Первоцвіт», якою вона керує. Принагідно їй було вручено грамоту департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації за підготовку переможця обласного етапу конкурсу імені Петра Яцика, а учениці, Анні Половчак ‒  цінний  подарунок.

У процесі роботи семінару-практикуму учасники переглянули змістовні презентації колег-доповідачів, отримали цікаві поради, які можна інтегрувати  у власну практичну діяльність.

Обрамленням заходу стали активності, приурочені Дню вишиванки: виставка давніх рушників, флеш-моб. Здавалося, що у кожному куточку школи жила вишиванка. 

Висловлюємо вдячність начальниці відділу освіти Ользі Коваль, провідній спеціалістці Марії Лешкович, директорці Старосамбірського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1 Галині Нискогуз, заступниці директора з виховної роботи Любові Олійник, заступниці директора  з навчально-виховної  роботи Лесі Петрівській, доповідачам,  педагогічному колективу школи, здобувачам освіти за творчий підхід до проведення семінару-практикуму, педагогам Добромильської територіальної громади ‒ за участь.

Підліток стає справжньою людиною лише тоді, коли він навчиться пильно вдивлятися не лише у навколишній світ, а й у самого себе, коли прагне пізнати не тільки речі та явища навколо себе, а й свій внутрішній світ, коли сили його душі спрямовані на те, щоб зробити себе кращим. 

Плекаймо характер української дитини!

Марія Деленко
методистка кабінету
координаційно-методичної діяльності

Партнери