Працівники Інституту продовжили навчання за програмою підвищення кваліфікації

15 березня 2023 р. працівники Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти продовжили навчання за новою програмою. Під час заняття Оксана Дільна та Тетяна Должикова, викладачі кафедри гуманітарної освіти, ознайомили працівників з новими правилами правопису.

З 3 червня 2019 року в Україні почали діяти нові правила правопису. Вони змінили версію правопису, що діяла з 1992 року. Наразі триває перехідний період (5 років), упродовж якого використання старих норм правопису не вважатиметься помилкою.

Оксана Дільна, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», розповіла колегам коротку історію українського правопису, звернула увагу на перший в нашій історії загальнодержавний правописний кодекс та його укладачів.

«З розвитком нової української літературної мови, яку пов’язують з виходом у світ «Енеїди» Івана Котляревського, письменники, які писали живою українською мовою, шукали засобів передавати справжнє звучання слів. Цей пошук від 1798 до 1905 року нараховує близько 50 різних правописних систем», – зазначила Оксана Дільна.

Тетяна Должикова, доцентка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», проінформувала педагогів про зміни та доповнення у правописі 2019 року та варіативне написання слів. Під час навчання працівники обговорювали різноманітні нововведення та правильне написання слів з числівниками, складними словами, написання слова з різними частинами, разом або окремо, обговорювали написання слів з великої букви, зміни у відмінювання іменників, варіанти написання слів та уживання на початку слова, правопис слів іншомовного походження, варіативні граматичні форми, фемінітиви та жіночі назви.

Викладачі поділилися актуальними Інтернет-ресурсами, які сприяють кращому вдосконаленню української мови. У рамках навчання відбулися практичні завдання та рефлексії. Важливо слідкувати за сучасними нововведеннями та змінами в українській мові щоб прославляти та зміцнювати мовний запас.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери