Уроки в довкіллі

Минулого тижня в екоосвітньому просторі у ведмежому притулку «Домажир» відбувся семінар-практикум педагогів професійної спільноти Новояричівської громади «Уроки в довкіллі»,який організувала Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

На семінарі розглянули питання:

  • уроки в довкіллі;
  • лісова школа як модель навчання у природньому просторі;
  • притулок – ворота у світ дивовижної флори та фауни;
  • академія диких тварин. Збереження популяції бурих ведмедів;
  • лісова школа: квести, природні лабіринти, екологічні стежки, вікторини для різних шкільних вікових груп.

Марія Лазорко ознайомила учасників з різновидами уроків у довкіллі та моделями навчання у природному просторі, презентувала лісову школу як модель навчання у природньому просторі, запропонувала лісовий журнал для лісових уроків, інтерактивні вправи, можливі «пригодницькі запитання», твори-перевтілення, етюди, дидактичні вправи для уроків серед природи. Вона зазначила, що лісова школа – це не конкретний освітній заклад, а модель навчання в природному середовищі, завдяки якій учні вчаться спостерігати, досліджувати, аналізувати, взаємодіяти з природою, працювати в команді.

Тетяна Первій та Олена Бутрей, менеджери з освітньої діяльності в екоосвітньому просторі у ведмежому притулку «Домажир», розповіли про місію, пріоритети, основні напрями та діяльність організації щодо захисту тварин. Олена Бутрей представила екскурсійні маршрути із освітніми стендами, інсталяціями та провела учасників ведмежими шляхами – екскурсійними маршрутами різної складності, організовані як освітні кола, де учні можуть дізнатися багато цікавої інформації про тварин. Вона ознайомила з майстер-класами та локаціями притулку для навчання дітей різних вікових груп (екологічними стежками, природними лабіринтами). Тетяна Первій розповіла про організацію освітньо-пізнавальних заходів, семінарів, лекцій, воркшопів, екологічних акцій закладу. Інтерактивні уроки, квести, майстер-класи  у лісовій школі  для дітей різного віку розроблені з метою розширити знання про природу мальовничого Розточчя. Такі уроки сприяють дбайливому ставленню до навколишнього середовища. Зміна поведінки – пріоритет освітнього напрямку роботи притулку.

На семінарі обговорили з учителями можливі теми уроків, які можна провести тут, просто неба: екосистеми, різноманітність рослин, тварин, ланцюги живлення, життєві форми рослин, роль дерев у житті людей, суспільні комахи, розпізнавання конкретних рослин і тварин та інші. У справжньому лісовому класі серед мальовничої природи можна проводити екоосвітні уроки, уроки емпатії та доброти, уроки милування природою та наукові лабораторії поза стінами класу. Такі уроки потрібні для повноцінного функціонування мозку та розвитку інтелектуальних сил школярів. Адже у природі закладені в доступній для дитини формі прості і разом з тим дуже складні речі: предмети, факти, явища, залежності, закономірності, причинно-наслідкові зв’язки.

Наталія Миляник, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Новояричівської селищної ради, відзначила, що «приємно чути ваші хороші враження від семінару. Така поїздка є логічним продовженням втілення освітньої політики, яка вже третій рік проводиться у нашій громаді».

Завершили  зустріч словами В. Сухомлинського: «Ведіть дітей в обстановку, де є і яскраві образи, і причинно-наслідкові зв’язки між явищами, де діти захоплюються, переживають почуття подиву перед красою і водночас мислять, аналізують» тавправою «Оркестр природи».

Природа мальовничого Розточчя, енергія лісу, спів птахів, чудова погода, продуктивна робота під кронами дерев у лісовій авдиторії – таким був день для педагогів.

Особливо вдячні Збройним Силам України за можливість працювати, обмінюватись досвідом, творити, спілкуватись!

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери