Інститут військового капеланства у Збройних силах України: історія і сучасність

Знайомтеся із роботою переможниці обласного етапу XXІІ Всеукраїнського  конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» на тему «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» у номінації «Історія України і державотворення» Матолінець Соломії, учениці 10 класу Жвирківської ЗШ І-ІІІ ступенів, слухачки КЗ «Сокальська Мала академія наук учнівської молоді імені Ігоря Богачевського». Керівник Мусій Світлана Степанівна, вчителька історії КЗ «Сокальська Мала академія наук учнівської молоді імені Ігоря Богачевського».

За останні роки капеланство в Україні набуло нового значення, тому дослідження процесів і явищ, пов’язаних з інститутом військового душпастирства є однією з актуальних наукових і практичних проблем сьогодення. Зважаючи на історичні обставини, українське військове капеланство народжується на тлі війни, що не має історичних аналогій створення інституту військового капеланства за подібних умов. Це і визначає тему наукового дослідження.

Метою роботи визначено з’ясування суті і значення військового капеланства у різні історичні періоди та на сучасному етапі.У роботі визначено сутність поняття «капелан»; проаналізовано особливості військового капеланства у різні історичні періоди; досліджено сучасний стан українського законодавства та перспективи його розвитку щодо забезпечення діяльності військових капеланів; через опитування респондентів (учні 9-11 класів) у місті Сокалі, з’ясовано рівень обізнаності щодо інституту військового капеланства. На основі емпіричних досліджень та свідчень очевидців з’ясовано роль капеланів на сучасному етапі.

З початком агресії Росії проти України та здійсненням тимчасової окупації наших територій, військові капелани здійснюють свою діяльність на території проведення бойових дій, забезпечуючи моральну та духовну підтримку військовослужбовців. Представники різних церков України співпрацюють із Збройними силами та іншими військовими формуваннями України, поширюючи слово Боже та зміцнюючи духовну свідомість військовослужбовців.

Прочитати більше можна тут.

Партнери