Всесвітній день вишиванки 2023

18 травня 2023 року у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся захід з нагоди Всесвітнього дня вишиванки «Зацвіте вишиванкою доля й миром небо до нас обізветься».

Захід організував кабінет інформаційно-комунікаційної діяльності у співпраці з кабінетом дистанційного навчання.          

Учасників заходу привітав Микола Кацюба, заступник директора з науково-педагогічної роботи КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти». Він наголосив на актуальності вишиванки у сучасній культурі, окреслив історію становлення свята.

Ірина Суховерська, завідувачка кабінету інформаційно-комунікаційної діяльності КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидатка історичних наук, провела квест  «У світі вишиття», під час якого учасники виконували пізнавальні завдання з історії народного одягу та його смислового відображення в  усній народній творчості.

Леся Палюшок, методистка кабінету інформаційно-комунікаційної діяльності КЗ ЛОР ЛОІППО, уклала віртуальну виставку авторських робіт та родинних колекцій працівників інституту.

Надія Парій,  методистка кабінету дистанційного навчання КЗ ЛОР ЛОІППО, провела майстер-клас, під час якого зупинилася на акцентах вишивки у житті українців. Вона розповіла про дослідників вишивки Львівської області (Дрогобиччини, Жидачівщини і Сокальщини), а також інформувала про такі проєкти Національного центру народної культури, як «Музей Івана Гончара» – навчання створення сорочки від розкрою до зшивання та «Вишивка в одязі видатних українців» – дослідження, виготовлення сорочок за зразками фотографій або музейних експонатів Олени Пчілки, Івана Франка, Степана Бандери та інші.

На завершення майстер-класу учасникам було запропоновано виконати елементи оздоблювальних швів елементами верхоплуту.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери