В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля

9 березня 2023 року в актовій залі Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся літературний вечір з нагоди Дня народження Тараса Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля».

Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе –

                       свій час і Україну в ньому.

                                            Іван Дзюба

Слова Кобзаря актуальні, як ніколи. Сьогодні ми об’єдналися так, як ніколи досі. Ми захищаємо нашу свободу зі зброєю в руках, ведемо інформаційну війну, дбаємо один про одного, створюємо прихистки, рятуємо з-під завалів, будуємо план відновлення. Усі важливі і потрібні наближаємо перемогу. Боремося – поборемо! Все так, як заповідав Тарас Шевченко.

В актовій залі КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» зібралися поціновувачі Шевченкового слова, щоб переосмислити творчість генія та відповісти на запитання: як зруйнувати стіну стереотипів та визволити Шевченка з полону шароварщини, як розповісти про класика так, щоб учням захотілося відкрити «Кобзар» самостійно, а не під примусом програми?

Захід проходив у нестандартній формі через осмислення послань Тараса Шевченка «і мертвим, і живим», дітям, учителям, воїнам, вимушеним переселенцям, окупантам. Вони повинні зігріти наші серця та надихнути на ще самовідданішу та незламну боротьбу в складні воєнні часи.

Павло Хобзей, директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат фізико-математичних наук, представив власну колекцію значків та марок із зображенням Т.Г.Шевченка та продекламував вірш «Минають дні, минають ночі».

Працівники Інституту декламували, цитували та співали твори Тараса Шевченка. Виконували твори не лише українською, але й англійською, іспанською та французькою мовами.

Завершився захід спільним прочитанням «І мертвим, і живим…» усіма працівниками Інституту та виконанням «Заповіту».

Послання Шевченка переконують, що якщо будемо боротися, вчитися, любити Україну не тільки «во время люте», а завжди, то не буде на нашій землі жодного врага. А лише люди.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери