Діяльнісній підхід у навчанні предметів природничої галузі

Відбувся семінар «Діяльнісний підхід до навчання предметів природничої галузі» вчителів й керівників гуртків закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

Організатори семінару: Ніна Новикова, професорка кафедри природничо-математичної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», докторка педагогічних наук та Леся Бойко, завідувачка методичного відділу КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді».

Ніна Новикова висвітлила питання про актуальність діяльнісного підходу у шкільній та  позашкільній освіті, діяльнісний підхід як методологічний базис, проєктну роботу в коворкінгу.

Ольга Пацалон, учителька біології вищої кваліфікаційної категорії, «старший учитель» ліцею «Львівський», ознайомила учасників з роботою «Коворкінг з вирощування мікрозелені», який створено на базі навчального закладу завдяки активній командній роботі та за сприяння ГО «Освіта для успіху» та підтримки Ради Європи. Основна мета цього простору – посилити  роль закладів освіти у місцевому економічному розвитку, розкриття підприємницького та творчого потенціалу громади у результаті запровадження інноваційної навчальної програми. Знання з основ підприємницької діяльності ліцеїсти 8 класів здобувають на уроках предмета «Соціальне шкільне підприємництво».

Ольга Пацалон презентувала авторську програму «Мікрогрін – їжа майбутнього», яка дає можливість проводити гурткову роботу в коворкінгу, під час якої учні розвивають практичні уміння з вирощування мікрозелені та навички підприємницької і фінансової грамотності. Завдяки сучасному простору у навчальному процесі здійснюються інтегровані проєкти, а саме: «Мікрогрін – поєднання смаку та користі» (трудове навчання та хімія); «Вплив абіотичних факторів на ріст та розвиток мікрозелені» (фізика та біологія), «Урок-екскурсія Green Lab для здорового харчування учнів» (англійська мова, трудове навчання та біологія). Комерційна діяльність дає змогу учням брати участь у різних соціальних проєктах, зокрема:«КОЛОСОК для ЗСУ», акція «Святий Миколай – дітям у потребі», «Домівка врятованих тварин», кафе «Інші», проведення майстер-класу у Школі Супергероїв.

Ірина Валах, керівниця гуртків КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» висвітлила власний досвід організації та проведення дослідницько-експериментальної роботи з вирощування мікрозелені на різних субстратах. Учасників семінару зацікавила інформація про експеримент із пророщування пшениці озимої за допомогою корисної біологічної підживки, виготовленої вихованцями в домашніх умовах, та розповідь про різні способи висіву мікрозелені на ватних дисках, вологій ваті, паперових рушниках, лляних ковриках і на суміші грунтів «Універсальна». Учасники семінару високо оцінили проведений захід як компетентнісно орієнтовану підготовку педагогів в аспекті діяльнісного підходу.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери