Концепція резильєнтності особистості в сучасній психології

15 жовтня 2024 року у КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» відбувся дискурс для голів професійних спільнот психологічної служби територіальних громад області на тему «Концепція резильєнтності особистості в сучасній психології». Розвивати резильєнтність особистості є вкрай важливим в умовах воєнних дій, які тривають в Україні. Ключовим аспектом розвитку психологічної гнучкості є  плекання добрих та змістовних стосунків, можливість справлятися зі складними емоціями, ефективні навички вирішення конфліктів, вміння вирішувати проблеми у ситуаціях невизначеності.

Павло Хобзей, директор КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидат фізико-математичних наук, під час свого виступу наголосив на необхідності та важливості заходів, спрямованих на відновлення та зміцнення психологічної стійкості серед учасників освітнього процесу.

Олена Стадник, завідувачка кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби» КЗ ЛОР ЛОППО, проаналізувала феномен резильєнтності у контексті впливу на людину несприятливих чи загрозливих умов і її здатності до нормального, здорового функціонування у майбутньому, а також закцентувала увагу на факторах, які впливають на психологічну стійкість.

 Наталія Яремкович та Наталія Субота, методистки кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби» КЗ ЛОР ЛОІППО, провели з учасниками психологічні вправи на позитивне мислення, підвищення самооцінки, доброзичливе ставлення до себе та своїх здібностей, плекання цінностей та планування життя згідно з ними.

Присутні визначили рівень своєї стресостійкості та склали план розвитку резильєнтності особистості. Використовуючи техніку колажу, візуалізували успіх та його складові: оптимізм, самоефективність, вміння керувати стресом. Підсумовуючи, учасники розмови зазначили, що людина здатна впоратися зі складними життєвими подіями та відновлюватися після труднощів чи стресу. Це те, що дає психологічну силу втриматися після викликів, які неминуче трапляються з нами. Резильєнтність, наче парасолька, яка тримає нас більш-менш сухими від дощу, у той час як ми продовжуємо йти вулицею.

Партнери