Круглий стіл про актуальність педагогіки серця П. Юркевича

6 березня 2023 року у співпраці КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» і з КЗ ЛОР «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» в онлайн-форматі для педагогів-організаторів області відбувся круглий стіл «Актуальність педагогіки серця П. Юркевича в контексті розбудови Нової української школи».

До учасників круглого столу зі вступним словом звернулася Ярослава Сокольська, заступниця директора Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки. Вона зробила короткий бібліографічний огляд видань Памфіла Юркевича і досліджень про нього, які наявні у фондах бібліотеки.

Ліліана Кудрик, доцентка кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка філософських наук, авторка перекладу філософсько-педагогічної праці П.Юркевича «Читання про виховання» і вступної статті до неї «Поборник цілісної освіти духу» (Львів: Видавництво «Апріорі», 2021), виголосила доповідь «Християнський гуманізм філософсько-педагогічного вчення П. Юркевича та його актуальність в контексті реформування української школи». Л. Кудрик розкрила основні віхи життя і творчості П.Юркевича, 197 років від дня народження якого ми відзначили у лютому 2023 року. Особливу увагу зосередила на вченні П.Юркевича про серце як осереддя душевного і духовного життя людини; про педагогіку як науку про вдосконалення людського духу. Також виконали медитативну техніку створення внутрішньої гармонії, розроблену Інститутом математики серця. Слухачі поділилися позитивними результатами: техніка дихання серцем допомогла відновити спокій, гармонію і баланс, наповнила енергією і буде корисною для учнів, особливо під час повітряних тривог.

Відбулося активне обговорення ідей П.Юркевича, його поглядів щодо переваги виховання над навчанням, виховання серця, принципів природо- і культуровідповідності у вихованні.

Педагоги-організатори відзначили важливість і цінність отриманої інформації, їх знання про П.Юркевича, які вони вимірювали за коучинговою шкалою, зросли від 1-3 на початку заняття до 5-7 на кінець заняття. Педагоги отримали стимул і натхнення до подальшого самостійного знайомства з першоджерелами, текстами П.Юркевича; визнали необхідність популяризації ідей видатного мислителя і педагога і їх втілення в освітньому процесі сучасної школи.

Запис круглого столу можна переглянути на Ютуб-каналі ЛОІППО за покликання: https://www.youtube.com/watch?v=25tDD0ZWY6A

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери