Міжматерикові зустрічі: учителі-біологи дізналися більше про Антарктиду на прямому включенні з полярником станції «Академік Вернадський»

29 січня 2024 року відбувся науковий захід за участі Тараса Перетятка, науковця, полярника, учасника 28-ої Української антарктичної експедиції.

Організатор і модератор заходу – Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», яка привітала учасників заходу та ознайомила з планом зустрічі, під час якої обговорили роботу 28-ї Української антарктичної експедиції, мету і напрями досліджень, про життя і побут полярників в Антарктиці та зміни клімату.

Мета заходу: популяризація природничих наук та досліджень за участю українських науковців. 

Серед учасників 28-ї Української антарктичної експедиції, які наразі працюють на станції «Академік Вернадський», є двоє львів’ян – біологи Тарас Перетятко (Львівський національний університет ім. Івана Франка) та Сергій Глотов (Державний природознавчий музей НАН України).

Т. Перетятко зазначив, що на станції проводяться три напрямки досліджень: геофізичний, метеорологічний та біологічний.  На станції є ціла низка найдовших в Антарктиці даних метеоспостережень, вивчення змін клімату, космічної погоди, магнітного поля Землі, озонової діри. Науковець розповів про історію станції та окремі види досліджень: озонометричні, океанографічні, гляціологічні.

Та частина біологічної програми, якою займається Перетятко Т., пов’язана з мікроорганізмами та водоростями. Він наголосив на значенні мікроорганізмів та чому вони зручні для досліджень зміни клімату. Глобальне потепління впливає на всі живі організми, в тому числі і на прокаріоти (мова йде про бактерії). Зокрема, це можна прослідкувати за збільшенням чисельності бактерій, різноманітності мікроорганізмів. Це стосується як водного, так і наземного середовища. Біологи відбирають велику кількість зразків, які потім аналізують в різних інституціях України і за кордоном. Якщо підсумувати їхні дослідження, то виявляють види серед і мікроорганізмів і серед водоростей, яких 10-15 тому років ще не було зафіксовано в цьому регіоні Антарктиди. Науковець-полярник розповів про основні види рослин, тварин острова Галіндез, де розташована станція. Він зазначив, що науковці на станції дотримуються принципу відкритості науки: дослідження одних науковців є доступними для фахівців по всьому світу.

На станції є магнітна обсерваторія, декілька наукових комплексів, які дозволяють команді вести дослідження електромагнітного оточення Землі.

Питання, які цікавили учителів-біологів:

  • Як формувалась 28-ма українська антарктична експедиція?
  • Які дослідження зараз проводяться на станції і чому вони важливі?
  • Як стати полярником?
  • Чи відвідуєте станції інших країн?
  • З ким ви співпрацюєте, яким чином, в яких міжнародних проєктах берете участь?

Педагоги обговорили як  використати дану інформацію на уроках біології.

Зустріч пройшла  пізнавально, науково та доступно.

Особливо вдячні ЗСУ за можливість працювати та спілкуватись!

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери