Міжнародний день рідної мовиу Львівському обласному післядипломному педагогічному інституті

21 лютого на платформі Zoom, працівники Львівського обласного післядипломного педагогічного інституту відзначили Міжнародний день рідної мови. Навчання провели: Оксана Дільна, кандидатка філологічних наук, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти, і Тетяна Должикова, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри гуманітарної освіти.

З вітальним словом звернувся Павло Хобзей, директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат  фізико-математичних наук. Він наголосив на доцільності вдосконання мовних навичок та ознайомленні змін до правопису.  

Навчаючись працівники: дізналися, яким має бути компетентний мовець, як правильно, комунікативно доцільного використовувати мовні одиниці різних рівнів в усному мовленні й на письмі.

Зокрема зосередили увагу на специфіці вживання вітальних і побажальних формул, особливостях творення форм кличного відмінка.

Оксана Дільна ознайомила колег з правильністю вітання «Добрий день» чи «Доброго дня».

«Українці віками віталися «Добрий день»  і «Добрий вечір». Саме такі форми наявні і в народній творчості, і у творах письменників. У народній мовній традиції вона була єдиною, про що, зокрема, свідчить і виникнення вигуку «Добридень!» – зазначила філологиня.

Тетяна Должикова провела інтерактивну гру «Редактор» для того, щоб працівники змогли вдосконалити свої мовні навички. Ця вправа допомогла пригадати основні правописні зміни 2019 року.

Однією з ознак компетентного мовця є володіння мовною нормою.

 «Мовна мода – це мода на певні формули, слова, і щоб бути компентетним мовцем треба ці тенденції відстежувати, знати і дотримуватися їх», – підкреслила Тетяна Должикова.

Предметом уваги для працівників також стали електронні лексикографічні ресурси, які є помічними у складних випадках формотворення й слововживання.

Зокрема, словник України онлайн – https://lcorp.ulif.org.ua/dictua/

Словники і енциклопедії – https://slovnyk.me/

Лексографічні ресурси – https://goroh.pp.ua/

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери