Обласна науково-практична конференція працівників закладів дошкільної освіти

17 квітня 2024 року у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася обласна науково-практична конференція працівників закладів дошкільної освіти з проблеми «Діяльнісний підхід – запорука якісної дошкільної освіти».

Співорганізатор конференції – кафедра початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка (завідувачка кафедри Наталія Мачинська, докторка педагогічних наук, професорка)

Ведуча конференції – Олександра Білан, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти».

Учасників конференції привітали Павло Хобзей, директор КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидат фізико-математичних наук, та Любов Зеленко, головна спеціалістка відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти Львівської обласної державної адміністрації, які наголосили на важливості впровадження діяльнісного підходу в освітній процес ЗДО.

Наталія Мачинська, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, окреслила діяльність кафедри з підготовки майбутніх вихователів до реалізації завдань діяльнісного підходу в ЗДО. Цікавим було повідомлення про залучення студентів до освітніх проєктів у співпраці із закладами дошкільної освіти та безпосередньою участю майбутніх вихователів у проведенні освітньої роботи з дітьми дошкільного віку.

Олександра Білан, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки КЗ ДЛО ЛОІППО, акцентувала на значенні використання діяльнісного підходу в освітній роботі з дошкільниками та звернула увагу на шляхи організації освітньої роботи в ЗДО в контексті розвитку дитини: важливості ігрової діяльності, впровадження інноваційних технологій та методів, проведення з дошкільниками пошуково-дослідницької діяльності, залучення їх та батьків вихованців до проєктної роботи, які становлять основу діяльнісного підходу.

Цікавими за змістом та формою проведення стали майстерки викладачів кафедри початкової та дошкільної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка:

Марти Проц, кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри, та Наталії Вінарчук, асистентки кафедри з проблеми «Спектр гри, як динамічний континуум. Гра: переосмислення концепту»;

Наталії Вінарчук та Марії-Терези Шоловій, асистенток кафедри з проблеми «Розвиток природничої компетентності дошкільника: давайте зробимо це цікаво»;

Ігоря Бущака, асистента кафедри з проблеми «Цифрові навички дошкільнят: безмашинні вправи».

Зацікавила учасників конференції майстерка Дарії Біди, кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри педагогіки КЗ ЛОР ЛОІППО «Наукові забави як ефективний засіб формування мовленнєвої компетентності дошкільника».

На конференції педагогічні працівники ЗДО презентували ефективні практики та результати освітньої роботи з дітьми дошкільного віку з проблеми діяльнісного підходу:

Оксана Голубець, директорка ЗДО №2 м. Яворова, та Ірина Кравчишин, вихователька ЗДО №2 м. Яворова, з проблеми «Проєктна діяльність – як чинник пізнавального розвитку дошкільника».

Тему проектної діяльності продовжила Оксана Маєр, вихователька-методистка Зимноводівського ЗДО «Казковий світ» «Соціально-ігрове проєктування у ЗДО: чарівний світ музеїв».

Марія Шалига, вихователька ЗДО №44 м. Львова, ознайомила учасників конференції звпровадженням інноваційних технологій в освітню діяльність з дітьми дошкільного віку.

Роботу з дітьми з проблеми  «Формування комунікативної спрямованості навчання дітей англійської мови через розмаїття ігрової діяльності» презентувала Ольга Янішевська, вихователька Перемишлянського ЗДО «Сонечко».

Марія Вахула, вихователька Новояворівського ЗДО №1, провела майстерку «Інновації логіко-математичного розвитку дошкільнят. Геоборд або математичний планшет».

Приємною несподіванкою для учасників конференції став виступ театральної студії працівників ЗДО №44 м.Львова, які показали інтерактивну форму роботи з проблеми, яка розглядалася на конференції.

Галина Лоїк, кандидатка педагогічних наук, завідувачка кафедри педагогіки КЗ ЛОР ЛОІППО, провела рефлексіюконференції та окреслила ключові тези.

Конференція «Діяльнісний підхід – запорука якісної дошкільної освіти» пройшла на високому рівні, а учасники конференції збагатили власний досвід новими ідеями.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери