Різдвяний квест «Чим багаті, тим і раді»

16 січня 2023 року відбувся різдвяний квест «Чим багаті, тим і раді», який організувала Галина Сохань, завідувачка кафедри суспільствознавчої освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидатка філологічних наук.

З вітальним словом до педагогів звернувся директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Павло Хобзей. Модерувала захід завідувачка кафедри суспільствознавчої освіти інституту КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидатка філологічних наук Галина Сохань. Учасники квесту працювали у 4 локаціях.

У першій локації «Різдво в поетичній спадщині митців» педагоги обговорювали різдвяну тематику у творчості українських і зарубіжних письменників. Оксана Дільна, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти, кандидатка філологічних наук, розповіла про різдвяну тематику у творчості українських письменників, зокрема, як святкував Різдво Христове український поет-шістдесятник Василь Стус, а також викладачка прочитала кілька поезій на різдвяну тематику. Галина Мрачковська, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова, розказала про зарубіжних письменників, які писали про Україну, захоплювались її звичаями і традиціями,  – загалом увіковічнили наш край у словесному мистецтві. Галина Мруць, вчителька з Яворівщини, прочитала власні вірші з циклу «Різдво у моєму серці». Завершилась робота у локації співом колядок. 

У другій локації «Яворівська забавка (іграшка) як культурний феномен: мистецтво виготовлення» освітяни взяли участь у майстер-класі з виготовлення яворівської забавки, який провела освітянка Леся Здебська. Учасники дізналися історію яворівської забавки, а також спробували виготовити її самі. Ідея проведення такого майстер-класу належить фахівцю освітньої політики, правового  та кадрового забезпечення відділу освіти Яворівської міської ради Марії Пономарьовій. До того ж саме яворівська дерев’яна забавка є в переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Також у цьому ж переліку є і яворівський пиріг, який печуть на різні свята, урочистості. Якраз у третій локації «Яворівський пиріг як культурний феномен: історія, рецепти» освітяни мали можливість не лише дізнатися історію яворівського пирога, а й посмакувати ним. Своїми рецептами охоче поділилися освітянки Захар  Галина, Копак Марія, Мруць Галина, ще й розповіли про те, чому яворівський пиріг є в переліку нематеріальної культурної спадщини України. Кушнір Ірина, Щадило Віра, Юзишин Марія розказали про кулінарні різдвяні традиції.

У четвертій локації «Різдвяні свята як час доброти і милосердя» освітяни говорили про необхідність робити добро, бути вдячним тим, завдяки кому ми маємо мирну можливість зустрічатись, працювати, укладати свої плани. Відтак педагоги Гусак Мирослава, Федина Наталя спекли різдвяне печиво для наших захисників. Від учасників квесту різдвяні солодощі були передані захисникам України.

Завершився квест віншуванням, співом «Червоної калини», а також сподіваннями на нові зустрічі. Інтерактивний захід пройшов у доброзичливій атмосфері. Галина Сохань подякувала усім за чудову зустріч, яскраву презентацію доробок, популяризацію духовної спадщини рідного краю. Далі буде. І це вже буде інша тема, будуть нові локації.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери