Семінар з нагоди міжнародного дня екологічних знань

15 квітня 2024 року, в Міжнародний день екологічних знань, відбувся семінар «Використання природних ресурсів, об’єктів інфраструктури та природотерапії Яворівського національного природнього парку в екологічному вихованні та оздоровленні учнівської молоді» для учителів біології Сокальської територіальної громади. Організатори заходу – Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», та Михайло Біляк, провідний спеціаліст Яворівського національного природнього парку, Заслужений природоохоронець України.

Марія Лазорко привітала учасників семінару та наголосила на меті заходу: популяризація екологічних знань, формування екологічного мислення та культури учнівської молоді, надання інформації про екодіяльність національних природних парків, співпраця навчальних закладів із природоохоронними установами, екологічне просвітництво. Міжнародний день екологічних знань нагадує про важливість збереження довкілля для майбутніх поколінь. Екологічні знання допомагають краще розуміти природу. Шлях до сталого майбутнього починається з навчання, співпраці навчальних закладів з природоохоронними установами та практичних дій з охорони навколишнього середовища.

На семінарі розглянули:

  • Природоохоронні установи як орієнтири екологічної освіти та оздоровлення учнівської молоді (Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти КЗ ЛОР ЛОІППО).
  • Презентація про унікальні об’єкти природи, рекреації та екоосвіти Яворівського НПП (Михайло Біляк, провідний спеціаліст парку, Заслужений природоохоронець України).
  • Форми і напрями екоосвітньої роботи Яворівському НПП (Христина Гащук, провідний фахівець з екологічної освіти Яворівського НПП).
  • Застосування та ефективність природотерапії в оздоровчих цілях учнівської молоді (Оксана Годованець, заступниця начальника відділу рекреації та екоосвіти Яворівського НПП).

Марія Лазорко зазначила, що нові підходи до екологічної освіти спрямовані не на здобуття готової інформації, а на активне залучення учнів до різних екозаходів, застосування їх у повсякденному житті, адже еколого-просвітницька діяльність національних природниих парків сприяє підвищенню рівня екологічної культури учнівської молоді. Природоохоронні установи повинні відігравати роль своєрідних орієнтирів в екологічній освіті, вихованні та оздоровленні учнівської молоді.

Михайло Біляк презентував унікальні об’єкти природи, рекреації та екоосвіти Яворівського національного природнього парку та підкреслив, що національні парки є каталізатором сталого розвитку регіону та базою для розвитку рекреаційної, туристичної, еколого-освітньої, природоохоронної, наукової діяльності. 

Христина Гащук розповіла про різноманітні форми і напрями екоосвітньої діяльності у Яворівському НПП, основні екозаходи, екоакції.

Оксана Годованець проінформувала про використання природотерапевтичних технологій, відзначила їх ефективність для оздоровлення учнів.

Олена Батіг, консультантка КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Сокальської міської ради, зазначила важливість такої співпраці, можливість урізноманітнити навчальний процес, використовуючи різноманітні технології та нестандартні уроки з метою зацікавлення та оздоровлення школярів.

Для учасників семінару був проведений майстер-клас з розпису Яворівської іграшки. Педагоги із великим захопленням розмальовували писанки. Завершили зустріч екскурсією в Ботанічний сад, на якій учасники аналізували, які теми уроків можна провести у саду, милувались квітуванням, барвами, розмаїттям рослин.

Краса довкілля, живе спілкування, затишна атмосфера, позитивні емоції – таким був день для біологів.

Збережемо природу – збережемо своє майбутнє!

Вдячні славним ЗСУ за можливість працювати, спілкуватись, розвиватись!

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери