Семінар педагогів Стрийської територіальної громади

26 вересня 2024 року відбувся семінар учителів біології та географії Стрийської територіальної громади «Лісова школа як модель навчання в природному просторі» у екоосвітньому просторі у ведмежому притулку «Домажир». Семінар організувала Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Ключова ідея події: «… вести дітей в обстановку, де є і яскраві образи, і причинно-наслідкові зв’язки між явищами, де діти захоплюються, переживають почуття подиву перед красою і водночас мислять, аналізують» (В. Сухомлинський).

Сфокусовано увагу на питаннях:
• Уроки в довкіллі.
• Лісова школа як модель навчання у природному просторі.
• Притулок – ворота у світ дивовижної флори та фауни.
• Академія диких тварин. Збереження популяції бурих ведмедів.
• Лісова школа: квести, природні лабіринти, екологічні стежки, вікторини для різних шкільних вікових груп.

Марія Лазорко ознайомила учасників з різновидами уроків у довкіллі. Викладачка презентувала лісову школу як модель навчання у природному просторі, інтерактивні вправи, можливі «пригодницькі запитання», твори-перевтілення для уроків серед природи, запропонувала лісовий журнал для лісових уроків. Вона зазначила, що уроки у лісовій школі сприяють розвитку емпатії, дбайливому ставленню до навколишнього середовища.

Анастасія Баландюх, координаторка освітніх проєктів у ведмежому притулку «Домажир», розповіла про місію, пріоритети, основні напрями та діяльність організації щодо захисту тварин. Вона представила лісовий клас, екскурсійні маршрути із освітніми стендами, інсталяціями та провела учасників Ведмежими шляхами – екскурсійними маршрутами різної складності, організовані як освітні кола, де учні можуть дізнатися багато цікавої інформації про тварин. Лісовий клас містить спеціально облаштовані місця для учнів і вчителя, має навчальну та ігрову зони.

Марія Лазорко зазначила ефективну роль природотерапії для ментального здоров’я – відновлення здоров’я через спілкування з природою, поліпшення фізичного та психічного стану, формування позитивних емоцій у школярів.

На семінарі педагоги обговорили можливі теми уроків у довкіллі – екосистеми, різноманітність рослин, тварин, ланцюги живлення, розпізнавання конкретних рослин і тварин, життєві форми рослин, роль рослин у житті людей та інші, виготовили креативні осінні листівки, браслети з природного матеріалу.

У лісовій авдиторії, серед мальовничої природи можна проводити екоосвітні уроки, уроки милування природою, уроки емпатії та доброти.

Ірина Хвоя, консультантка КУ “Центр професійного розвитку педагогічних працівників” Стрийської міської ради, підкреслила ефективність інтерактивних та нестандартних уроків, еколонічних стежин, розроблених з метою розширення знань про природу рідного краю.

Мальовнича природа, енергія лісу, спів птахів, фітонциди в повітрі, чудова погода, продуктивна робота під кронами дерев, просто неба – таким був день для біологів Стрийщини.

Шана і вдячність Збройним Силам України за можливість працювати, спілкуватись!

Партнери