Семінар-практикум керівників закладів позашкільної освіти Львівської області

22 лютого 2024 року в Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар керівників закладів позашкільної освіти Львівщини «Українська неформальна освіта і позашкілля у контексті європейського досвіду», який організували працівники кабінету
координаційно-методичної діяльності.

У семінарі взяли участь більше 70 директорів і заступників директорів закладів позашкільної освіти з різних територіальних громад Львівської області.

Христина Чушак, завідувачка кафедри освітньої політики, кандидатка політичних наук, доцентка, ознайомила учасників із світовим досвідом охоплення дітей та молоді різними формами роботи у позанавчальний час за інтересами та здібностями, формальними, неформальними, інформальними формами освіти в Україні.

Відбулося інтерактивне спілкування між учасниками на тему «Неформальна освіта – троянський кінь для української освіти?». Учасники семінару в групах напрацювали і презентували бачення місця неформальної освіти в українській освітній системі, зокрема у позашкіллі.

Упродовж семінару відбулося активне обговорення сучасного стану позашкільної освіти в територіальних громадах Львівщини, зокрема, появою нових позашкільних закладів освіти, окрім комунальних закладів, що створює конкурентне середовище у цій сфері. Учасники обмінялися досвідом щодо співпраці з молодіжними організаціями  (Ходорівський ЦТДЮГ), активної роботи учнівського парламенту (БДЮТ Франківського району м. Львова). Зазначили, що сьогодні важливим напрямом роботи є гуртки раннього розвитку дітей, що викликає значне зацікавлення батьками (Трускавецький БУТ, Центр творчості дітей та юнацтва Галичини).

На завершення семінару проведено інтерактивне опитування на тему «Позашкілля: куди далі?». У відповідях учасники вказали на готовність працювати за новими напрямами: профорієнтація – 72%, робота з дорослими – 40%, робота з сеньйорами – 20%. Також керівники ЗПО обговорили актуальні питання діяльності позашкільних закладів. Зокрема, наголосили на необхідності прийняття нової редакції «Закону про позашкільну освіту» відповідно до чинного закону «Про освіту».

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери