Відбувся обласний семінар-практикум

9 травня 2024 року відбувся обласний семінар-практикум для методистів, керівників підрозділів закладів позашкільної освіти Львівської області на тему «Сучасний український правопис: норми застосування. Компетентний мовець», на якому обговорили передумови появи й основні зміни  нової редакції «Українського правопису».

Мета семінару: активізувати педагогів дорозуміння потреби опанувати основні зміни чинного правопису і дотримуватися норм літературної мови у педагогічній діяльності.

Cемінар організувала Світлана Тупись, методистка кабінету координаційно-методичної діяльності КЗ ЛОР “Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти”. Вона наголосила на необхідності формування культури мовлення сучасного педагога, а також важливій ролі педагога у процесі формування мовленнєвої компетентності вихованців в освітньому середовищі та їхній вплив на якість освітнього процесу.

Оксана Дільна, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР “Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти”, розповіла про нову редакцію Українського правопису (2019), надала короткий огляд історії правопису, ознайомила з причинами й передумовами появи, основними змінами та доповненнями до чинного правопису: зміни в написанні слів, варіантність мовної норми, фемінітиви, релігійні назви, додаткові знаки пунктуації, появи мовних помилок у текстах різних стилів, жанрів і типів мовлення, а також запропонувала онлайн-інструменти в роботі педагога, які допоможуть засвоїти правописні норми: робота зі сучасними онлайн-словниками, онлайн-платформи для вивчення української мови.          

Семінар пройшов цікаво. Під час рефлексії педагоги поділилися своїми враженнями та дійшли висновку про важливість знань основних змін до чинного правопису й усвідомлення і розуміння професійного розвитку та самоосвіти як складової професійного іміджу педагога.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери