Тренінг для практичних психологів

6 березня 2023 року у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг «Допомагаємо впоратися» для практичних психологів Мостиської, Шегинівської та Судововишнянської територіальних громад.

В теперішній час діти та дорослі в Україні мають високий ризик пережити травматичні події, які можуть серйозно вплинути на психічне здоров’я. Відповідна психологічна підтримка значно пом’якшує негативні наслідки.

Група українських та німецьких психологів ініціювала проєкт «Hope». Цей проект спрямований на навчання та підтримку українських (шкільних) психологів для забезпечення оптимальної підтримки в різні періоди часу після травматичних подій з особливим акцентом на роботу з дітьми та педагогами.

6 березня 2023 року в Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти Олена Стадник, завідувачка кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби», провела тренінг «Допомагаємо впоратися» для практичних психологів Мостиської, Шегинівської та Судововишнянської ТГ.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат фізико-математичних наук, Павло Хобзей, який закцентував увагу на важливості надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу практичними психологами та побажав успіхів у навчанні.

Ігор Корнієнко, завідувач кафедри практичної психології, кандидат психологічних наук, розповів учасникам тренінгу про необхідність  підвищення особистої етичної компетентності фахівців психологічної служби щодо здійснення консультування з надання першої психологічної допомоги учасникам освітнього процесу, поінформував про зростаючий інтерес до отримання психологічних послуг від надзвичайних ситуацій.

Учасники  поглибили знання  з  понять травма та психологічна допомога в контексті досвіду воєнних дій, проаналізували загальну психосоціальну концепцію в управлінні катастрофами, обговорили розуміння «піраміди психосоціальних інтервенцій». Під час тренінгу практичні психологи моделювали кризову подію, випробували на собі роль помічника або людини в стані стресу в кризовій ситуації; визначали, який вид допомоги потрібен різним людям, з’ясовували корисні й некорисні речі, сказані або зроблені під час надання допомоги. Основна частина тренінгу – кризове втручання та стабілізація після високостресових життєвих подій передбачала відпрацювання усіх засвоєних навичок для надання ППД.

Наталя Яремкович, методист кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби», розповіла про те як підтримати дитину, коли близька людина далеко та навчила плести «браслет зв’язку», щоб тримати зв’язок з рідними. Учасники тренінгу опанували техніки дистанціювання та медитаційні практики для відновлення власного ресурсу, повторили правила психогігієни,  отримали нові інструменти та методи для заспокоєння людей, які зіткнулися із кризовими подіями.

Найближчим часом планується проведення другої частини тренінгу для практичних психологів з психосоціальної підтримки учасників освітнього процесу.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери