Здобутки і проблеми впровадження НУШ у 6 класах пілотних закладів освіти Львівщини

29 березня 2023 року на базі ліцею №66 Львівської міської ради (директорка Оксана Назар) відбулася робоча зустріч учителів математики та мовно-літературної освітньої галузі 6 класів пілотних закладів освіти Львівщини з регіональними координаторами впровадження НУШ у базовій освіті.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися Сергій Пазюк, заступник директора з науково-педагогічної роботи, старший викладач кафедри освітньої політики КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», регіональний координатор впровадження НУШ, та Марія Барна, завідувачка кабінету впровадження НУШ і моніторингу, кандидатка педагогічних наук, доцентка, які подякували педагогам пілотних закладів освіти Бродівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №3 (директор Борис Мартинюк), Дрогобицького ліцею №2 (директорка Лариса Панькевич), Золочівського ЗЗСО І-ІІ ст. «Школа радості» (директорка Ярина Сухецька), ліцею № 66 м. Львова (директорка Оксана Назар), ліцею «Надія» ЛМР (директорка Ганна Павлик),  СЗШ №99 ЛМР (директорка Віра Мохнацька), Сокальського ліцею №3 (директор Микола Бобрецький) за їхній професійний внесок у впровадження  НУШ, творчий пошук у вирішенні проблемних питань організації та здійснення освітнього процесу в непростих умовах воєнного часу.

Координатори впровадження НУШ виокремили також найбільш вразливі реперні точки в частині, що стосуються розробки навчальних програм і календарно-тематичного планування,  забезпечення їх реалізації у відповідності до нових моделей навчання й оцінювання.

У групі вчителів мовно-літературної освітньої галузі, модераторами у яких були  Оксана Дільна, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидатка філологічних наук, та  Сергій Пазюк, учасники обмінялися думками про здобутки  і проблеми з питань планування та оцінювання різних видів робіт у розрізі ГЗР  (аудіювання, говоріння, читання, письмо), обговорили орієнтовні зразки діагностувальних робіт тестового характеру з української мови, а також отримали конструктивні поради щодо цифровізації записів у щоденниках спостережень і класному журналі тощо.

Вчителі математики закладів освіти, які пілотують навчально-методичне забезпечення за модельними програмами М.Василишин, А.Миляника та ін.  і О. Істера, висловили побажання, щоб видавництва уважніше дослухалися до пропозицій, які вчителі неодноразово їм надсилали впродовж пілотування з метою удосконалення змістового наповнення підручників.

Координатори впровадження НУШ математичної освітньої галузі Марія Барна та Олександр Шаповаловський, завідувач кафедри природно-математичної освіти, доцент, кандидат фізико-математичних наук, обговорили  питання вибору оптимальної форми й змісту навчальної програми, об’єднаної з календарно-тематичним плануванням.

Конструктивною й корисною була практична робота з добору/складання тестових завдань у розрізі груп загальних результатів для тематичної діагностувальної роботи «Раціональні числа та дії над ними», що їх презентували вчителі як результат виконання ними домашнього завдання, та співставлення з завданнями однойменної тематичної діагностичної роботи, розробленої творчою групою вчителів математики Дрогобицького ліцею №2  Гурською І., Іваночко О. та Черхавською Л. за загальною редакцією  М. Барни.

За оцінкою учасників зустріч була конструктивною, відкритою в обговореннях проблем та представленнях власних напрацювань навчально-методичного забезпечення. Маємо сподівання, що педагоги цих освітніх галузей пілотних закладів освіти Львівщини підтримають у подальшому впровадження НУШ й у 7-9 класах.

Марія Барна, завідувачка кабінету впровадження НУШ,
кандидатка педагогічних наук, доцентка

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери