Допомагаємо впоратися. Перша психологічна допомога

29-30 березня 2023 року педагогічні працівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти Новояворівської ТГ стали учасниками тренінгу «Допомагаємо впоратися. Перша психологічна допомога», який провела Олена Стадник, завідувачка кабінету «Навчально-методичний центр психологічної служби» Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, на базі Новояворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2.

Учасники тренінгу набували знання про першу психологічну допомогу в системі психосоціальної підтримки у надзвичайних або кризових ситуаціях. Основна увага в процесі тренінгу була зосереджена на відпрацюванні навичок надання першої психологічної допомоги. Виконували вправу «Моделювання кризової події», випробували на собі роль помічника, який підтримує та людини в стані стресу,  яка потребує відчуття безпеки, зв’язку з іншими людьми, спокою та надії.

Тренувальні вправи «Зібрати сумку помічника», «Неуважний слухач», «Уважне слухання», «Концентрація уваги» сприятиме набуттю знань та навичок щодо реалізації основних оперативних принципів ППД: підготуватися, спостерігати, слухати, з’єднувати. Під час тренінгу розглянули етичні принципи надання ППД у формі інтерактивної групової діяльності. Педагоги ознайомилися з методами ефективної комунікації для подальшого відновлення людей після переживання кризової події, дискутували як уникнути нанесення людям подальшої шкоди і надати максимально можливу допомогу та діяти в їхніх найкращих інтересах. Кожна група презентувала свої напрацювання, активно полемізували. Після виконання кожного завдання відбувалося активне  обговорення напрацювань, що потребувало від педагогів актуалізації психологічного та етичного мислення  та посилювало  групову динаміку.

Важливим  етапом тренінгу були завдання на пошук та відновлення власного ресурсу: «Малювання музики», «Квітка і свічка», «Готуємо піцу», під час яких зміцнювали фізичні та духовні сили.

На завершальній частині учасники тренінгу сфокусувалися на рефлексії отриманого досвіду, поділилися своїми міркуваннями щодо цього з групою та тренером.

Дякуємо організатору тренінгу Іванні Абатуровій за співпрацю.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери