Науковий семінар «Нейрокогнітивні наслідки коронавірусної інфекції»

Минулого тижня відбувся науковий семінар «Нейрокогнітивні наслідки коронавірусної інфекції». Організатором, модератором та спікером була Марія Лазорко, старша викладачка кафедри природничо-математичної освіти.

Спеціальні гості заходу: Галина Звір, кандидат біологічних наук, доцентка кафедри мікробіології Львівського національного університету імені Івана Франка та Людмила Гринів, лікарка І категорії Львівської обласної інфекційної лікарні.

Під час заходу обговорили питання:

  • як жити з вірусом, які поширені наслідки COVID-19?
  • чи можлива нова хвиля захворювання?
  • які ознаки зниження імунітету і що має стати першим дзвоником у випадках, коли справді слід звернутися до імунолога?

Марія Лазорко запропонувала вправи для зняття напруги, концентрації та систематизації думок; охарактеризувала «постковідний» стан, найпоширеніші ознаки постковідного синдрому, характерні нейрокогнітивні симптоми. Інфекція SARS-CoV‑2 може спричиняти порушення когнітивних функцій, погіршення пам’яті, концентрації уваги, ускладнення мислення, що в сучасній літературі описують як «мозковий туман». Ці симптоми можуть виникнути  як після одужання від COVID-19, так і під час хвороби. Втома, задишка, стиснення в грудях, когнітивні та психологічні наслідки можуть тривати місяцями (до півроку) у дорослих та підлітків.

Галина Звір детально охарактеризувала віддалені наслідки коронавірусної інфекції (постковідний синдром), опираючись на наукові джерела. Науковиця висвітлила такі питання:

  • COVID-19 як  мультисистемна хвороба; 
  • механізми що впливають на розвиток постковідного синдрому;
  • коротко- та довготривалі наслідки коронавірусної інфекції;
  • прояви постковідного синдрому у підлітків та молоді;  
  • проблеми реабілітації після COVID-19;
  • щеплення від COVID-19, бустерну дозу вакцинації, побічну дію вакцин.

Людмила Гринів  фахово відповідала на запитання учителів та наголосила про вчасність звернення до лікаря, своєчасне діагностування, важливість щеплення, необхідні аналізи.  Практикуючий лікар зазначила, що вакцинація захищає від важкого перебігу хвороби та  пояснила, як можна комбінувати вакцини.  Механізм розвитку постковідного синдрому до кінця не вивчений, однак збереження скарг пов’язують з тривалою персистенцією вірусу, гіперзапальною відповіддю організму у фазі гострого захворювання, а також особливостями клітинного та гуморального імунітету пацієнта.

Сьогодні так важлива увага до дітей з боку батьків, медиків, учителів – вчасно пояснити, діагностувати, отримати підтримку та допомогу. Завершили загальними рекомендаціями: налагоджений режим дня та сну, збалансоване харчування, фізична активність, перебування на свіжому повітрі, позитивні емоції, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей.

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові!

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери