Гейміфікація процесу навчання історії в школі

22 травня 2023 року відбулася практико-орієнтована онлайн-конференція вчителів історії «Гейміфікація процесу навчання історії в школі» за результатами роботи творчої майстерні під керівництвом професора кафедри суспільствознавчої освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», доктора педагогічних наук Костянтина Баханова.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися Павло Хобзей, директор КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидат фізико-математичних наук, і Наталія Пастушенко, заступниця директора з науково-педагогічної роботи, кандидатка педагогічних наук, доцентка.

Костянтин Баханов, модератор  заходу,  розкрив сутність  гейміфікації  як сучасного напряму модернізації процесу навчання історії в школі. Олександр Желіба, доцент Ніжинського державного педагогічного університету ім. М. Гоголя, кандидат педагогічних наук, познайомив учасників конференції з практикою гейміфікації навчання історії в школі в умовах дистанційного та змішаного навчання.

Михайло Завадка, учитель історії Середкевицького ЗЗСО І-ІІІ ст. Яворівської міської ради, висвітлив можливості персоніфікації як прийому гейміфікації навчання на прикладі уроку з вивчення культури Київської Русі.

Любов Хомутник, учителька історії Середкевицького ЗЗСО І-ІІІ ст. Яворівської міської ради, розповіла про особливості проведення театралізованої відео-вистави «Люблінський сейм 1569 року» на уроці історії України у 8 класі та про організацію натурних зйомок у Жовківському замку. Учасниця майстерні також ознайомила колег з підготовкою нового ігрового проєкту, присвяченого діяльності «Руської трійці», при вивченні історії України у 9 класі. Проєкт передбачає вступну мультимедійну презентацію, дві відео-вистави про історію укладання «Русалки Дністрової», міні-етнографічну експедицію зі збиранням пісень у старожилів свого села та представлення збірника пісень у сучасній обробці.

Софія Тис, учителька історії ЗЗСО І-ІІІ ступенів смт. Новий Яричів, Новояричівської територіальної громади Львівського району, у своєму виступі зупинилася на організації рольової гри з елементами театралізації «Судове засідання» за книгою Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» на уроці історії України в 11 класі.

Христина Жолобович, учителька історії Коростівського ЗЗСО І-ІІ ст. Сколівської міської ради, продемонструвала методику використання розробленого нею веб-квесту «Володимир Мономах» на уроках історії України в 7 класі.

Марія Шпить, учителька історії Бучалівського ЗЗСО І-ІІ ст. Комарнівської територіальної громади, Роман Морочкович, учитель історії Нижньорожанківського ЗЗСО І-ІІ ст. Славської територіальної громади, Іванна Люта, учителька історії НВК Школа-гімназія св. Софії, познайомили учасників конференції з власними розробками настільних ігор з історії для учнів 7-8 класів.Наталія Пастушенко підсумувала роботу практико-орієнтованої онлайн-конференції та подякувала учасникам творчої майстерні.

Партнери