Формування духовності як пріоритет у післядипломній педагогічній освіті

Завершилась Міжнародна 40-годинна конференція «Духовна і психологічна допомога силами освітян в умовах війни».

Міжнародний досвід пошуку синергії освіти і духовності знайшов відображення на цьогорічній конференції «Духовна і психологічна допомога силами освітян в умовах війни», яка проводилася в Закарпатті (с. Поляна, Мукачівського району Закарпатської області), якій передувала минулорічна всеукраїнська науково-практичнаконференція з міжнародною участю «Подолання посттравматичного синдрому та організація освітнього процесу в умовахкризи і стресу» на основі програми «Молодь на Роздоріжжі».

Учасники мали ранкові і вечірні сесії, практико орієнтовані заняття, брали активну участь у літньому проєкті, духовному ритриті, представленому організаціями «Міжнародний шкільний проект» і «Молодь на роздоріжжі». Значна увага була приділена питанням ноосферної освіти у формуванні психологічного здоров’я учнів (стресостійкість, гармонія та духовність), у мотивації екологічно здорового типу мислення; формуванню  громадянськості;  обговоренню в групах та обміну досвідом.

Упродовж конференції діяльнісний підхід до формування духовності учнівської молоді демонструвало подружжя Кристианс Джой та Рой, представники Міжнародного  Директорату Розвитку Спільноти Вчителів (Колорадо, США).

У рамках конференції відбувся «круглий стіл» – зустріч із представниками Міжнародної Громадської організації «Надія – людям» із м. Рівне – організаторами всеукраїнського християнського табору-семінару для педагогів «Звільнені і щасливі». Серед учасників табору – вчителі  та учні з Рівненщини, Сумщини, Полтавщини, Одещини, Черкащини, Київщини, Хмельниччини.

На зустрічі виступили Сергій Бутенко та Ніна Новикова, які  висвітлили дієвість підписаного Меморандуму про співпрацю між міжнародною громадською організацією «Молодь на Роздоріжжі» в Україні та КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти». Предметом цієї угоди є співробітництво сторін у сфері навчально-методичної, просвітницької діяльності щодо використання результатів профілактичної роботи у виховній практиці, сприяння розвитку психологічної освіти і науки з урахуванням досягнень провідних вітчизняних і зарубіжних

Серед учасників Міжнародної конференції «Духовна і психологічна допомога силами освітян в умовах війни» були представники з більшості областей України, а чисельна делегація з Львівщини активно представляла досвід духовного виховання, який  актуалізується в умовах воєнного стану в освітньому процесі закладів освіти.

Отже, Друга освітянська конференція засвідчила, що християнські принципи виховання особистості сприятимуть інтеграції предметів морально-духовного спрямування в освітній процес Нової української школи, розбудові національної системи освіти, духовній безпеці українських громадян на шляху до нашої перемоги.

Новикова Н.І.,
доктор педагогічних наук,

професорка кафедри природничо-математичної

освіти КЗ ЛОР ЛОІППО

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери