Вебінар з поведінкової терапії

Вебінар з поведінкової терапії 30 листопада 2023 року в рамках ініціативи «Ресурсні зустрічі. Інклюзія» працівники кафедри педагогіки Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти провели вебінар-зустріч з поведінковим терапевтом і дитячим психотерапевтом, стипендіатом Фулбрайта, Євгенієм Суковським на тему «Поведінкові стратегії вихователя дошкілля: нестандартні випадки». Організаторка вебінару – Наталія Тодчук, старша викладачка кафедри педагогіки.

На зустрічі спікер окреслив 4 основні кроки моделі поведінкової корекції. Певною несподіванкою для педагогів було те, що досить часто вже на першому етапі емоційно відстороненого спостереження часто можливо вирішити проблему повністю. Важливо створити вихідні умови для якісного спостереження, знати, як його провести і дійсно це зробити.

Також предметом окремого розгляду стала надмірна емоційно негативна поведінка. Для її розгляду Євгеній застосував критерії ФПО – Функціонального поведінкового обстеження. Другим моментом, який зацікавив особливо, було своєрідне «розширення оптики», а саме сприйняття як допустимої для дитини поведінки, яка не відповідає особистому уявленню дорослого про «нормальність», хоча насправді не порушує нічиїх кордонів і не заважає довкіллю (як висловився промовець, «…порушує наше власне відчуття естетики»). Здебільшого діти компенсують такою поведінкою певні свої потреби, і якщо її забороняти, дитині доведеться шукати інший спосіб задовольнити їх, і проблема може піднятися вище, на ментальний рівень.

Теорія супроводжувалась практичними порадами зі щоденної практики фахівця та учасників вебінару. Імпонував рівень аналізу випадків, пильна увага до всіх компонентів кожного «інциденту». Також спікер попередньо отримав запитання від зацікавлених у темі слухачів і, відповідаючи на них, дав дуже конкретні дієві рекомендації. Загалом вебінар пройшов у робочій, проте цікавій та невимушеній атмосфері.

Дякуємо Євгенію Суковському за бажання посприяти у фаховому зростанні педагогів дошкілля області і сподіваємося на продовження співпраці у грудні.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери