Семінар «Формування української національної, громадянської ідентичності в учасників освітнього процесу: успішні практики»

27 березня 2024 року у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар «Формування української національної, громадянської ідентичності в учасників освітнього процесу: успішні практики».

З вітальним словом до педагогів звернулася заступниця директора КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидатка педагогічних наук Наталія Пастушенко, яка наголосила на актуальності теми формування української національної, громадянської ідентичності, а також поділилася власними міркуваннями, чому необхідно формувати ідентичність.

Галина Сохань, завідувачка кафедри суспільствознавчої освіти КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидатка філологічних наук, модераторка заходу, звернула увагу педагогів на Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», а також розповіла, що саме формує національну ідентичність. Навела цікаві факти з життя мови (наприклад, якими словами збагатила українська мова інші мови), продемонструвала журнали 1930 років ХХ століття, в яких ішлося і про мову, і про одяг, і про освіту.

Оксана Дільна, старша викладачка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР ЛОІППО, кандидатка філогічних наук, запропонувала педагогам поринути у світ українського слова, зокрема дізнатися про особливості галицької говірки, культури Львова. Учителі працювали в групах, шукали словесні аналогії, таким чином дізнавалися багато нового про духовну спадщину.

Дуже цікавими були презентації успішних практик формування української національної, громадянської ідентичності в учасників освітнього процесу. Ними поділилися Ірина Кушнір, директорка Добростанського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ст., і Віра Щадило, вчителька Старицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Юрія Костіва. Учасники семінару дізналися про те, як у Добростанському ЗЗСО І-ІІ ст. педагоги, учні і батьки, громада створили український сад мрій, як зараз формується освітнє середовище національно-патріотичного спрямування. Цікаво було дізнатися про шляхи формування національної і громадянської ідентичності в учасників освітнього процесу в Старицькому ЗЗСО І-ІІІ ст. через музейну педагогіку, плекання духовної спадщини рідного краю й освітні проєкти.

На семінарі учителі також дізналися, що таке «риндзівки», у чому їх цінність, коли і як їх співають. Розповіла про «риндзівки» і вчила співати вчителів  Романія Торбич – філолог, поетеса, дослідниця духовної спадщини України. А от про цінність яворівської духовної спадщини, зокрема «яворівку», розказала і продемонструвала вихователька Яворівського закладу дошкільної освіти №3, майстриня Галина Майбук.

Галина Мрачковська, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова, розказала про найновіші видання книг, які варто використати в роботі з учнями і батьками, коли ідеться про українську національну, громадянську ідентичність.

Ігор Гусаков, методист кабінету координаційно-методичної діяльності КЗ ЛОР ЛОІППО, продемонстрував, як можна використати цифрові технології в укладанні дидактичних вправ про національну, громадянську ідентичність.

У кінці семінару була інтерактивна поетична мандрівка крізь століття: педагоги прочитали вислови, уривки віршів тих видатних людей, які вплинули на формування української національної громадянської ідентичності.

Галина Сохань подякувала за організаційний супровід заходу методистці кабінету організації навчальної діяльності інституту Вірі Лисяк і за методичні консультації Марії Пономарьовій, фахівцю відділу освітньої політики, правового та кадрового забезпечення Яворівської міської ради.

Було цікаво і захопливо. Далі буде.

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери