Відбувся вебінар «Академії освітнього коучингу»

21 березня 2024 року, у Всесвітній День поезії, відбувся вебінар «Академії освітнього коучингу» із серії «Українознавчі аспекти» для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти і позашкільної освіти на тему «Поетичні інсайти Ліни Костенко в контексті коучингового стилю мислення».

Вебінар мав на меті ознайомити слухачів з проявом метафоричного коучингу у поетичній творчості Ліни Костенко, показати, що Ліна Костенко – не тільки геніальна поетеса, а й філософ і коуч – будитель свідомості, тренер усвідомлення. Адже знаряддя коучингу – це слово, запитання, діалог. Коуч – модератор діалогу, який за допомогою сильних запитань, образів, метафор, історій підштовхує людину до пошуку відповідей всередині себе. Ліна Костенко постійно веде такий діалог з читачами. А ми, читаючи її поезію, ведемо діалог з поетесою, з самими собою, з природою, космосом, Богом. І в ході цього діалогу неодмінно приходять інсайти – осяяння, прозріння, потрясіння, відкриття, що і є ціллю коучингу.

На прикладі віршів Ліни Костенко і присутніх у них тем (причетності до вічних духовних цінностей, переживання трансформаційних станів через захоплення красою рідної землі, осмислення сутності поетичного мистецтва і магії слова, величі кохання, призначення людини, сенсу людського життя, еволюції і безсмертя душі, єдності людини з природою і всесвітом, долі народу і людства та ін.),тверджень, запитань спікерка Ліліана Кудрик, доцентка кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка філософських наук, доцентка, коуч, аргументовано показала, що Ліна Костенко – духовний коуч. Духовний коуч допомагає зрозуміти, хто ми є насправді, досягти цілісності і внутрішньої гармонії. Через читання й осмислення поезії Ліни Костенко людина ніби здійснює духовну подорож усередину себе, до своїх витоків, своєї істинної суті, відбувається відновлення втраченої цілісності.

Своїми роздумами про значення творчості Ліни Костенко для виховання дітей і молоді поділилися також педагоги-практики: Галина Курій, педагог-організатор ЗЗСО І-ІІ ст. села Торчиновичі Старосамбірської ТГ Самбірського р-ну, та Ірина Надала, педагог-організатор Рихтицької СЗШ І-ІІІ ст. Дрогобицької міської ради Львівської області. 

Учасники вебінару в коментарях відзначили, що було захоплююче, нестандартно і надзвичайно цікаво, що вони відкрили для себе нові грані постаті Ліни Костенко – людини-легенди, яку називають сумлінням нації; пережили справжнє свято Поезії.

Ліліана Кудрик, доцентка кафедри суспільствознавчої освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка філософських наук, доцентка, коуч

Запис вебінару можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=kFZpg0SdybM

Опубліковано
В категорії Новини
Партнери